Fisketur – det nya surdegsbrödet

Hipsterkulturen präglas av en medvetenhet om det egna varumärket och samtiden. Det är en strömning i tiden som fokuserar på autenticitet och att låta saker vara tidskrävande – den totala motsatsen till nittiotalets krav på snabbhet i allt ifrån mat, mode och musik. Hipstern månar om det naturliga, men utan hippiens fäbless för linsgryter och flowerpowerbudskap – om hipstern ska äta linsgryta är det ett långkok med pulled pork och specialimportad chili, som avnjuts med en flasköl från ett mikrobryggeri. Det politiska budskapet är inte renodlat. Visserligen värnar hipstern om det lokalproducerade och att kaffet ska vara framställt på schyssta villkor, men det är också en mycket individualistisk trend som vurmar för familjen och kulturkonservatism – drag som inte traditionellt har kopplats samman med en vänsterpolitik.

En del av självbilden inom hipsterkulturen är idén om att vara progressiv och varsamt framåtsträvande. Man identifierar sig inte som hipster, utan som en medveten konsument med stort kulturintresse och en fäbless för postmoderna politiska frågor. I centrum för hipstern står vännerna – den självvälda familjen och klanen. Detta är nyckeln till att förstå hipsterrörelsen. En nidbild av den typiska hipsterverksamheten är dess fixering vid mat: avancerad mat, som tillagas på tidskrävande vis, vars ultimata syfte är att fotograferas och läggas ut på Instagram. Den mesta hipstersymbolen har på så vis kommit att bli surdegsbrödet – ett bröd som kärleksfullt bakas, knådas och jäses i flera dagar. Och vad symboliserar brödet i vår kultur? Bröd är i den västerlandet det ultimata tecknet på vänskap: att bryta bröd är en biblisk bild, en symbolisk ritual för fred. Det är därför givet att nästa fixa hipsteridé är – fisken.

Fisketurens potential som hipstersymbol:

  • Bort från storstan! Walden-idealet etc.
  • Att laga sin egen mat av det man finner i skog och mark.
  • Umgås med vänner i avskild miljö
  • Hipsterkulturen är i grund och botten en vit, medelklassig, västerländsk kulturyttring vars konnotationer och idévärld tydligt är sprungen ur en maskulin kristendom. Och vilken mat var det Jesus bjöd på för att mätta folket? Surdegsbröd och två fiskar.

Så varför inte haka på nästa steg i hipstervärlden? Köp fiskedrag på www.dittdrag.se, samla ihop en samling glada mikrobryggerifantaster – gärna med skägg – bege er ut i skog och mark, och gör ditt hipsterdrag redan idag.