Sportfiske – njutning och jobb

Fiske är något som vuxit i popularitet den senaste tiden, både när det kommer till proffs och amatörer som vill ha en härlig dag på sjön. Ett sunt fiske ger fler jobb och nu har även fiskare enats om att Vänern blivit ett nytt fiskeområde, vilket gör att de får 13,7 miljoner från Jordbruksverket. 

3396177-fiske“En dålig fiskedag är bättre än vilken dag som helst” är något man kan höra inbitna fiskare. Och när det kommer till fiske så är det en helt fantastisk sport som bara blir allt mer populär, Sveriges Radio skriver att Zlatan är ett fan av fiske. Det finns mängder av olika fiskar som man kan välja att få tag på, och till dem alla gäller det olika spön och drag; skeddrag, taibeten, spinnare eller små gula powerbait. Ja, fiskar är kräsna så det gäller att veta vad det är för fisk som finns, vad man vill fånga och vad för redskap man ska ha med sig. Detta för att maximera en bra fiskedag. Köp fiskedrag och beten hos activeoutfit.se, både om du är proffs eller amatör. Detta på grund av stort utbud och du kan med det välja friare vad du vill ha.

Fler sportfiskare än yrkesfiskare

När det kommer till fiske blir det allt fler som sportfiskar och med det blir fler i antal än yrkesfiskarna. Men fortfarande är det så att yrkesfiskarna får mer att säga till om. Det är runt två miljoner människor som sportfiskar och i Europa borde det mellan 50 – 70 miljoner fiskeintresserade skriver svd.se. Det betyder att det är mycket som händer runt om fisket:

  • Redskapsbranschen går stadigt med en årlig omsättning på tre miljarder kronor.
  • Fisketurismen är god och bringar in många miljoner
  • Miljöaspekten är inget att glömma då det var sportfiskare som först slog larm om försurningar och att Västerhavet var tomt på fisk.
  • 100 000 sportfiskare arbetar årligen över 900 000 ideella dagar med fiske- och vattenvård.
  • Desto fler människor som fiskar, desto större blir kunskapen och fisk- och djurliv samt naturen som skickas vidare till andra i en omgivning, främst barn.  Vilket resulterar i att barn får större kunskap om ekologi och allemansrätt.

Men, för att detta ska kunna flyta på bra är det viktigt att regeringen prioriterar upp sportfisket och inte bara yrkesfisket. Nu går det att läsa i en annan artikel från Sveriges Radio att fiskarna i Vänern har fått 13,7 miljoner från Jordbruksverket. Detta kommer bli ett otroligt stort lyft för Vänern och hela vänerområdet. Vad man strävar efter är ett hållbart fiske och ren och fin sjö. Det har dock varit svårt att sälja vänerfisk och man hoppas nu att konsumenter kommer få upp ögonen för denna fisk och att även fiskare kommer få upp ögonen för att fiska i Vänern.

Så, innan du beger dig ut är det viktigt att gå igenom vart dusak fiska samt vad du har med dig för utrusktning – både fiskeutrustning men även bra kläder om det skulle komma till en blöt kväll.